Finanskrisen

Många må ha hört att vi har en finanskris men kollar man runt vet inte många hur den uppkom eller vilka konsekvenserna blir. Det hela startade, som så många gånger förr, i USA. Bankerna brukar ge ut supremierlån vilket betyder lån till de som har sämre återbetalningsförmåga men med tanke att huset ska stiga i värdeoch skapa en säkerhet. Krisen utlöses när huspriserna höjdes, lånen skulle sättas om och en ökad arbetslösenheten som gör det omöjligt för vissa att betala lånen. Problem startade i USA lite smått runt 2002, steg mera 2004. Det skapades alltså en ond cirkel USA, som är världens kapitalrikaste land, gjorde att finansbranchen vart osäker och drabbade Sverige i slutet av 2007. Sverige må ha drabbats ganska svårt men inte alls i samma utsträckning som i USA pga att Sverige inte delar ut supremierlån (lärdom från tidigare kriser). I USA har många banker gått i konkurrs eller köpts upp av staten för att detta inte ska hända igen men man vet ju aldrig, det är USA vi pratar om. Låg konjukturen har stärks, arbetslösheten har stigit, inflationen som enligt Sveriges riksbanks penningpolitik ska ligga på 2% ligger på runt 4,4%, reporäntan är riktigt högvilket gör att man inte vill köpa något nytt ochköper man en ny villa så måste man låsa den största delen av lånet som man har idag till en ovanligt hög ränta. Detta medför att många villor/lägenheter står orörda just nu. När det gäller inflationen och Sveriges penningpolitik kan man diskutera mycket men jag tycker den ska ändras helt när det gäller inflationen pga att vi bor i ett sånt litet land, vi bör följa USA inflation men det är Sveriges regering vi pratar om, dem är rädda för konkurrens, därför vi + 5 länder har systemetsmonopol och vi+ 4 länder har apotekets monopol.

Har varit ledig hela dagen idag, känns grymt skönt, ska över till Tobbe snart och chilla lite inför matchen i morgon, kanske blir en öl till maten. Jag ska iallafall känna att jag är ledig.

Matchen i morgon mot Fjärdhundra kommer bli riktigt svår, vi möter dom som ligger precis förre oss men på samma poäng som vi. Laget som har tagits ut är inte det bästa vi har att lira med heller men laguttagningen har jag funderat på många gånger varför dom gör som dom gör, förstår inte, just därför är jag inte lika säker på vinst som jag brukar vara.

X.O.X.O


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0